Pon-Pet : 09:00 - 18:00   Sub : 10:00 - 14:00   Ned: Zatvoreno  

Kontakt

ul. Vojvode Stepe 337, Voždovac

+381 11 4207 307

+381 65 606 606 3

office@digitec.rs

Radno vreme

Pon-Pet : 09:00 - 18:00

Sub : 10:00 - 14:00

Ned: Zatvoreno

Pošaljite nam poruku

Kako odabrati boju za vaš logo dizajn

Ljudski um veoma reaguje na vizuelne stimulanse a boja je jedan od glavnih faktora koji definiše reagovanje. Kako na svesnom tako i na nesvesnom nivou, boje prenose značenje – ne samo u prirodnom svetu već i u okviru trikova naše kulture. Grafički dizajneri treba da iskoriste moć psihologije boja kako bi doneli prepoznatljivost svom dizajnu – ni u jednom polju ovo nije važnije nego u logo dizajnu.

Upotreba boja može doneti više slojeva značenja, od primitivnih odgovora baziranih na milionima godina razvijenog instikta pa do kompleksnih zaključaka koje pravimo na osnovu naučenih pretpostavki. Kompanije mogu koristiti ove odgovore da istaknu i naglase poruke svog brenda. A vaš uspeh kao logo dizajnera će biti povećan ako imate potpuno razumevanje psihologije boja.


ŠTA RAZLIČITE BOJE ZNAČE?

Svaka boja, uključujući crnu i belu, ima uticaj na logo dizajn. Kao dizajneri, treba pažljivo da odaberete boje za poboljšanje specifičnih elemenata logoa. Generalno, svetle i jake boje privlače pažnju. Prigušene nijanse prenose prefinjeniju sliku ali nose rizik da se predvide. Sledeća određena značenja se pripusuju bojama u društvu:

  • Crvena nagoveštava strast, energiju, opasnost ili agresiju; toplinu i toplotu. Takođe je utvrđeno da stimuliše apetit, što objašnjava zašto se koristi u logoima mnogih restorana i prehrambenih proizvoda.
  • Narandžasta se često vidi kao boja inovacija i modernog razmišljanja. Ona takođe nosi konotaciju mladosti, zabave, dostupnosti i pristupačnosti.
  • Žuta zahteva pažljivu upotrebu i ima neke negativne konotacije uključujući njenu upotrebu u znacima upozorenja. Međutim, žuta je sunčana, topla i prijateljska i to je još jedna boja za koju se veruje da stimuliše apetit.
  • Zelena se obično koristi kada kompanija želi da naglasi svoje prirodne i etičke aspekte, posebno sa proizvodima kao što su organska i vegetarijanska hrana. Druga značenja pripisana zelenoj boji uključuju rast i svežinu i takođe je popularna među finansijskim proizvodima.
  • Plava je jedna od najčešće korišćenih boja u korporativnim logoima. Ona nagoveštava profesionalnost, ozbiljnost, integritet, iskrenost i smirenost. Plava je takođe povezana sa autoritetom i uspehom i iz tog razloga je popularna među finansijskim institucijama i državnim organima.
  • Ljubičasta je boja kraljevstva i luksuza. Ona je dugo bila povezana sa crkvom, podrazumevajući mudrost i dostojanstvo a kroz istoriju bila je boja bogatstva.
  • Crna je boja sa dvostrukim značenjem. Sa jedne strane, ona podrzumeva moć i sofisticiranost ali sa druge strane povezana je sa lošim ponašanjem i smrću. Mnogim logoima su potrebne verzije crne i bele boje u medijima u kojima boje nisu dostupne – a tamo je trenutno trend jednobojnih logoa i znakovnih reči.
  • Bela je generalno povezana sa čistoćom, jednostavnošću i naivnosti. U praktičnom smislu, beli logoće uvek morati da stoji u obojenom polju da bi se pojavio na beloj pozadini. Mnoge kompanije će odabrati da imaju belu i verziju u boji za svoj logo, npr. reč Coca-Cola se pojavljuje u belom na svojim crvenim limenkama i flašama ali se koristi i kao crvena reč kada je to potrebno na beloj pozadini.
  • Braon ima mušku konotaciju i često se koristi za proizvode povezane sa seoskim životom i na otvorenom.
  • Roze boja može biti zabavna, ali njena asocijacija na žene znači da se često izbegava u proizvodima koji nisu posebno usmereni na ovu ciljnu grupu.

Ova značenja nisu rigidna pravila ali vrede imati ih u vidu prilikom odabira boja. Zapamtite da će celokupni uticaj vašeg logo dizajna zavisiti ne samo od boja već od toga kako deluju sa oblicima i tekstom.

JEDNA ILI VIŠE BOJA?

Kompanije koje koriste više boja nude širok izbor proizvoda i usluga. Višestruke boje koje se koriste za Olimpijski prsten nose poruku različitosti i sveobuhvatnosti. Trend koji se nedavno pojavio u logo dizajnu je upotreba mozaik obrazaca. Oni naravno zahtevaju nekoliko boja, u rasponu od kontrastnih svetlih do nekoliko nijansi jednobojnih.

Mislite globalno

Ako je vaš klijent globalna kompanija, pažljivo odaberite logo dizajn. Postoje kulturne razlike u načinu tumačenja boja. Na primer, crvena se smatra srećnom u Kini dok je bela boja smrti i žalosti u Indiji.

Na kraju, nemojte se previše fokusirati na izbor boja. Uzmite u obzir da jedna od 12 osoba pati od daltonizma. Plus, uvek postoji verovatnoća da će bilo koji logo koji napravite za klijenta biti reprodukovan u crno-beloj varijanti ili čak u različitim bojama. Dakle, proverite da li vaš izbor boja pojačava i poboljšava vaš logo dizajn – ali ga ne definiše.