Pon-Pet : 09:00 - 18:00   Sub : 10:00 - 14:00   Ned: Zatvoreno  

Kontakt

ul. Vojvode Stepe 337, Voždovac

+381 11 4207 307

+381 65 606 606 3

office@digitec.rs

Radno vreme

Pon-Pet : 09:00 - 18:00

Sub : 10:00 - 14:00

Ned: Zatvoreno

Pošaljite nam poruku

Priprema fajlova za ta štampu

Pre početka grafičke pripreme bitno je da definišete dimenziju, odnosno format fajla na kome radite dizajn. Pripremu za tabačnu štampu uvek radite u razmeri 1:1.

Rezolucija fajla za tabačnu štampu je 300 dpi

Rezolucija fajlova za štampu velikih formata (Format A2 i veći) je 100 ili 150 dpi


Nakon što ste podesili dimenziju formata, podesite i prepust za štampu od minimum 1mm sa sve četiri strane. Npr ako ste podesili format za štampu vizitkarte 90x50 mm, dimenzija formata sa prepustom treba da bude 92x52mm. Prepust ne treba da bude beli ram već pozadina pripreme. Izbegavajte postavljanje  oznaka u pripremi, kao što su oznake za preklapanje, sečenje, bušenje ili registracione markere, pošto će one biti odštampane.

 

Obavezno obratite pažnju na granicu (84x44mm) u kojoj mogu da budu svi fontovi I grafika koja će u štampi izaći kako treba, sve preko ove granice može biti isečeno prilikom obrezivanja na gotov format.


BOJE

U štampi se koristi CMYK kolor mod, dok je RGB color mod za prikaz na ekranu. Vaše fajlove uvek šaljite u CMYK kolor modu, jer u suprotnom odštampani fajlovi mogu odstupati od onoga što ste zamislili.

 


CRNI TEKST 
 

Ako fajl koji pripremate sadrži sitan tekst poželjno je da su kolorne vrednosti teksta podešene tako da sadrže samo crnu boju

(C=0; M=0; Y=0; K=100) u suprotnom može doći do odstupanja u kolritetu I tekst može biti nečitko odštampan.

 

MINIMALNA VELIČINA FONTA(teksta)

Da biste osigurali dobru čitljivost Vašeg štampanog materijala, nemojte koristiti veličine fonta ispod 6 tačaka (6 Pt, 2.1 mm).

Proverite  da su svi elementi fonta ugrađeni u vaš fajl  za štampanje. Većina fontova se automatski ugrađuje nakon PDF izvoza. Ako to nije slučaj, trebali biste pretvoriti tekstove u krive (curves).

 

DEBLJINA LINIJA

Linije koje se štampaju u pozitivu (tamna linija na svetloj pozadini) moraju imati debljinu od najmanje

 0,25 Pt (0,09 mm). 

Linije koje se štampaju u negativu  (svetla linija na tamnoj pozadini) moraju imati debljinu od najmanje 

0,5 Pt (0,18 mm). 

 

FOTOGRAFIJE 

Fotografije koje koristite u pripremi takodje ne bi trebalo da budu rezolucije manje od 300 dpi, takodje sve fotografije treba da budu u CMYK kolor modu.

 

FAJLOVI POGODNI ZA ŠTAMPU

 

Fajlove možete slati u PDF JPG ili TIFF formatu, svi fajlovi moraju biti slepljeni, tj. Ne smeju sadržati layere, svi fontovi moraju biti pretvoreni u krive. Nikako nemojte slati izvorne fajlove kao što su PSD, CDR, Ai